Gå til Rock Mot Rus 2013
22-23.mars 2013

Rock Mot Rus er musikkhistorie

03.05.2012 - For enkelte er Rock Mot Rus bare en festival, til og med en litt kuriøs festival, siden den er ungdomsdrevet og rusfri. Landets kanskje best kjente hiphop-artist i min generasjon, Jørgen «Joddski» Nordeng kaller den til og med; «dette utskuddet av en festival». Sannheten er langt mer komplisert. Først og fremt fordi Rock Mot Rus er langt mer enn en festival. Det er en istitusjon, godt rotfesta i både norsk og nordnorsk musikkhistorie. Rock Mot Rus ER norsk musikkhistorie.

 

Museum Nords avdelingsleder i Tysfjord, Lars Børge H. Myklevold, lanserte for kort tid siden ideen om et Rock Mot Rus-museum, der han slo fast at «det er på tide å gjøre noe for å dokumentere og vise fram virksomheten, og den betydning RMR har hatt gjennom disse tre tiårene. Festivalen har bidratt til at mange band og musikere har fått sitt gjennombrudd, ett opplagt eksempel er Madrugada.»

Det er det, Madrugada er et opplagt eksempel, men langt fra enestående. Grunnen til det er at Rock Mot Rus er så mye mer enn bare en festival. Det er også nordens største rockemønstring, der unge og uetablerte artister får sin debut på en stor scene. Derfor er det så mange flere eksempler, både i landsdelen, i landet og i utlandet.

Et av de store, nye eksportartiklene i Norge heter Pål «Moddi Knutsen», en artist som har vokst opp på Rock Mot Rus, og som kommer hjem til festivalen år etter år etter år. Hjem er ikke noe jeg skriver, men noe Pål selv sier, og skriver at han gjør. Han kaller Rock Mot Rus for Norges viktigste festival.

Joddski skriver i sin spalte i Avisa Nordlys at «Rock Mot Rus er alle nordnorske festivalers mor».

Det sier seg selv at Rock mot Rus har blitt et etablert navn i norsk musikkbransje, på godt og vondt. Vi har jo kritikere også, som mener at Rock Mot Rus er en selvmotsigelse. At Rock Mot Rus blir som «pølse mot lompe». Det viser bare at de, og de er flere, blant annet en bleikfeit, blodfattig bytting på NRK,  ikke har tatt poenget i det hele tatt.

Uansett hva kritikerne mener, er Rock Mot Rus en etablert del av norsk musikkhistorie. Vi ga ut den aller, aller første norske hiphop-skiva i historien, lenge før vi hentet A-Team og Tommy Tee til Rock Mot Rus. Det var et par år før de ble populære i Nord-Norge.

I gamle postekspedisjonen på Andenes, og rundt om i tusener av frivilliges kjellerboder bugner det av Rock Mot Rus-historie – og da skal dere vite at akkurat det er ensbetydende med norsk musikk-historie.

Da er det kanskje ikke så underlig å snakke om et Rock Mot Rus-musem?

På platecoveret på bildet ser du Joddski med Felony Force-logoen, som Svein Spjelkavik laget til utgivelsen av  «Drugs (Dont do it», som ble gitt ut på Rock Mot Rus Records. 

ROCK MOT RUS - Pb. 187, 8483 Andenes
Telefon: +47 76 11 57 24 - Fax: +47 76 11 50 15
Email: festival@rockmotrus.no


Login webmail